Kamenná prodejna

        Vyšehradská 10

        128 00 Praha 2

        Po 11:00 - 17:00
        Út 11:00 - 17:00
        St 11:00 - 17:00
        Čt 11:00 - 17:00
        Pá 11:00 - 17:00

        tel: +420 222-766-216

Mohlo by vás zajímat

Sada konvičky a šálku Zobrazit větší

Sada konvičky a šálku

MK027

Keramická konvička na čaj a šálek, dohromady tvoří jeden celek. Objem konvičky je 350 ml a objem šálku je 270 ml.

Více informací

319 Kč s DPH

skladem

Objednejte teď a doručíme: Úterý 15/10/2019
  • Poplatek za dopravu:
  • Osobní odběr : 0 Kč
  • DPD CZ : 89 Kč
  • Česká pošta : 99 Kč
  • Zásilkovna.cz : 49 Kč

    Ideální a praktický dárek pro milovníky čaje. Sada se skládá z keramické konvičky o objemu 400ml, hrnečku 200 ml.

    Pro přípravu dobrého čaje neexistuje žádný přesný návod popisující, co kam kdy nasypat, nalít a vytáhnout. Přesná míra a odhad je vždy záležitostí toho, kdo čaj připravuje, záleží na individuálním vkusu a náladě čajovníků, připravovaném čaji, příležitosti. Proto tento postup může sloužit pouze jako určité doporučení, kterak nezkazit čaj. V podstatě vychází ze způsobu přípravy čaje obvyklého v Čechách, lze-li o něčem takovém hovořit, z české čajové tradice. Základními prvky přípravy čaje jsou samotný čaj, voda, konev a čas. Každému z nich je třeba věnovat pozornost.


    Čaj  - vkládáme do předehřáté konvičky nebo šálku, zpravidla 1 lžičku na šálek a podle anglického zvyku ještě 1 navíc (pro konvičku). Lžička by měla být navršená u čajů listových, zarovnaná u čajů zlomkových, v případě sáčkových čajů použijeme na konvičku 2 sáčky, na šálek 1 sáček.


    Voda - čajomilci soudí, že nejlepší pro přípravu čaje je voda pramenitá. Nemáme-li k disposici pramen, spokojíme se většinou s vodovodem. Rozhodně se vyhneme vodě destilované, minerální a pochopitelně teplé vodě z vodovodu. Vodu přivedeme k varu a stáhneme ji z ohně právě v okamžiku, kdy začíná vřít. Vodu bychom neměli převařovat.


    Konvička pro přípravu čaje má být nejlépe porcelánová nebo keramická. Kromě některých zvláštních případů nepoužíváme konve kovové raději ani k přípravě vody na čaj (nerez ocel je naopak vhodná). Konvičku, jež používáme při přípravě čaje, pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy je nečistíme agresivnějším způsobem, zvláště chemicky. Čajová konvička má být před zalitím čaje vhodně předehřátá, čehož dosáhneme například vypláchnutím horkou vodou.

    Čas - správná teplota vody je však pro přípravu určitých čajů velice důležitá,  správné teploty vody pro jednotlivé čaje jsou následující:

    Zelený čaj - louhujte vodou v první fázi varu. První fáze varu nastává tehdy, začne-li se voda mírně vlnit. Je neklidná, ale nebublá. Používáte-li teploměr, měla by mít teplotu asi 70°C. Jemné čaje je vhodnější luhovat o něco delší dobu chladnější vodou. Nesnažte se z lístků uvolnit silici příliš vysokými teplotami, abyste nepřipravili hořký nálev.

    Oolongy, polofermentované čaje a většina bylinkových čajů - tyto čaje louhujte vodou, která se dostala do druhé fáze varu. Voda tančí a netrpělivě syčí. Na hladině se začínají tvořit bubliny. Z vody začíná vystupovat pára, jako když se sopka chystá vychrlit lávu. Voda ve druhé fázi varu má teplotu mezi 95-100°C.

    Příprava černého čaje a bylinkových čajů s praženými součástmi - tyto čaje louhujte vodou, která se dostala do třetí fáze varu. Vroucí a bublající voda je nutná k uvolnění plné chuti a vůně z tradičních černých čajů a chuťově výrazných bylinkových směsí. K určení třetí váze varu nepotřebujete teploměr.

    Po zalití necháme čaj louhovat. O něco déle loužíme čaj listový než čaj zlomkový, čaj s většími nebo dobře svinutými lístky. Většinu čajů černých 3 až 5 minut, čaje zelené asi 1 až 4 minuty, čaje bílé a polofermentované 5 až 7 minut. U různých druhů se může tato doba podstatně lišit a i hodnocení chuti je individuální záležitost, proto je nejlépe vyzkoušet různé doby louhování. Sáčkové čaje louhujeme dle návodu :)
     

    V nabídce též sada pro čajové fajnšmkry sada konvičky s louhovacím sítkem a šálku

30 Ostatní výrobky ve stejné kategorii: