Vyšehradská 10
128 00 Praha 2
Po 11:00 - 17:00
Út 11:00 - 17:00
St 11:00 - 17:00
Čt 11:00 - 17:00
Pá 11:00 - 17:00
tel: +420 222-766-216
MK152
skladem
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Věděli jste, že pizza má již více než tisíciletou historii?
Ve starověkém Egyptě bylo zvykem slavit narozeniny faraóna dortem s příchutí bylinek. Ve starověkém Řecku, cestovatel Herodos objevil několik babylonských receptů, které připomínali naše koláče různých druhů. V římských dobách bylo zvykem vařit koláče z krup. Ve skutečnosti, se věřilo, že slovo mouka pochází ze slova Farro. Zatímco slovo pizza pochází ze slova rozemlít, drtit. Virgil popisuje, že někteří zemědělci, kteří používají k mletí pšenice mlecí kameny. Míchají tak vzniklou mouku s bylinkami a solí. Vzniklou směs se snaží znovu rozdrtit. Přidají vodu a vzniklému těstu dají tvar kruhové placky. V žáru krbu upečou koláč.
Stopy tohoto jídla lze najít také ve středověku a renesanci, kde najdete kulinářské slané a sladké variace jídel. Můžeme tedy považovat pizzu jako potravinu typických kultur, které se nacházejí v oblasti středomoří. Existují dvě základní složky: mozzarella a rajče Základ pro pizzu umožnila výroba mozzarelli v době po pádu Římské říše. První mozzarella byla vyráběna v místech mezi Lazií a Kampánií z kravského mléka. Rajčata byli importovány z Peru do Evropy španělskými kolonizátory. Poprvé se používala na maso a až později jako omáčka na pizzu. Jako každá novinka i rajče bylo příjmáno ze začato s nejistotou. Po překonaní ostychu přichází velký triumf v italské kuchyni zvlášť v Neapoli.
Pravá Neapolské pizza se zrodila roku 1730 ve verzi s mořskými plody. V této době se začíná šířit mezi Neapolské mistry kuchaři. Z lepších kuchyní se rychle přesunuje do všech společenských tříd.
Slavnostní premiéru měla pizza v roce 1899, kdy ji známý pekař z pizzerie v Neapoli připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro mladou královnu Margaretu Savojskou. Samotná pizza byla upravena v barvách italské národní trikolóry, byla obložena červenými rajčaty a smetanově bílým sýrem mozzarella a doplněna svěže zelenými lístky bazalky. Královna a její hosté byli nadšeni lahodnou chutí i barvami pizzy! Na počest královny byla takto upravená pizza později pojmenována pizza Margarita.
Pizzu je v dnešní době velmi oblíbeným a dostupným jídlem, pečená v mnoha různých variantách s nejrozmanitějšími přísadami a je dokonce i běžným pokrmem připravovaným doma.
S přípravou pizzy Vám pomůže kuchařka, recepty on-line či mraznička a Dr. Oetker, ale se snadným krájením a elegantním servírováním pizzy Vám pomůžeme my.
Představujeme vychytanou pizza pomůcku – nůžky na pizzu, které nabízí:
- originální a vychytaná pomůcka pobaví při každém servírování pizzy
- snadné a přesné krájení pizzy bez námahy
- zcela bezpečné použití oproti kolečkům (rádlům) na pizzu)
- možnosti porcování pizzy i na plechu s přilnavým povrchem bez nebezpečí poničení povrchu
- stříhání a servírování pizzy na talíře zároveň
- nůžky se díky ergonomické rukojeti příjemně drží
- povrch nůžek je odolný vůči vysokým teplotám
- lze mýt v myčce
- s těmito nůžkami na pizzu budete určitě šťastnější než dosud*
*tento bod návodu není ověřen, ale zatím ho ani nikdo nevyvrací…
Takže ať již porcujete pizzu FOCACIA , MARGHERITA, CLASIC, SALAMI, REGINA, PICCANTE, GIOVANNI, FORMAGGIO, PROSCIUTTO, TONNO, PROVENZALE, CALABRESE, VEGETARIANA, AL PACINO, FANTASIA, CASSA, PAOLA, AL PILA, HAWAI, PALERMO, POLLO, DON CORLEONE, DIAVOLA, MEXICANA, DELLA CASSA, DEL PASTORE, DEL FABBRO, DELLO STUDENTE, CONTADINA, PARADISO, OCEANO tak Vám přejeme dobrou chuť!!
A na závěr připojujeme jeden profláknutý blondýnovský vtípek
Blondýnka si objednala pizzu. Číšník se ptá, jestli ji chce rozřezat na šest nebo dvanáct kousků.
"Šest prosím, dvanáct bych jich nikdy nesnědla.